Camí Vell de Cullera, 3. Sueca (46410) 96 171 11 41 administracio@aiguesdesueca.com

CONSELLS PER A ESTALVIAR AIGUA

Consumir aigua de forma excessiva pot desequilibrar el nostre entorn natural i reduir cada vegada més la quantitat d’aigua de la qual podem fer ús. Per aquest motiu és necessari controlar el consum prenent mesures eficients per a assegurar el proveïment present i futur.  Tu també pots estalviar, actuant cada dia de forma eficient i responsable a l’hora de gaudir de l’aigua potable. És important que prengues consciència del gran valor i utilitat que té per a tu i els teus. Eixiràs guanyant en el rebut de subministrament i afavoriràs al medi ambient.

 

COM ESTALVIAR EN EL TEU HABITATGE

Buida la cisterna del vàter només el necessari. No uses el vàter com una paperera, No llances papers, burilles, etc. Instal·la dispositius que dosen la descàrrega.
Estalvia aigua en la teua condícia personal. Tanca l’aixeta mentre t’ensabones. Utilitza un got en raspallar-te les dents. Per a afaitar-te, n’hi ha prou amb tenir aigua en el lavabo. Sempre és millor dutxar-se que banyar-se. 5 minuts és temps suficient per a una dutxa habitual.
La llavadora, l’imprescindible. No uses la llavadora o el rentaplats a poca o mitja càrrega. Aprofita tota la seua capacitat en cada llavat. Utilitzar l’aigua corrent per a refredar begudes, fruita o llandes, suposa un cost incalculable per a pobles amb clima mediterrani. Hem d’evitar-ho. La tecnologia ajuda.
Pots instal·lar uns petits mecanismes en les aixetes, dutxes i cisternes. Els trobaràs en les ferreteries. Estos mecanismes permeten estalviar fins a un 40%.

 

COM ESTALVIAR EN EL JARDÍ I LA PISCINA

Pensa de forma eficient per a regar la gespa i les plantes. Selecciona espècies autòctones i mediterrànies adaptades al nostre clima. Faran del teu jardí un espai atractiu, coherent i amb un baix consum d’aigua.
Tria un sistema de reg eficient, com l'aspersió programada o el degoteig, i agrupa les espècies en funció de les seues necessitats d’aigua quan dissenyes el teu jardí.
En la piscina pots estalviar gran quantitat d’aigua. Les noves tecnologies permeten substituir l’ús del clor per a la higiene de l’aigua de la piscina, millorant la desinfecció i perllongant la seua durada. Descàrrega més informació.
Omple una sola vegada la piscina per a diversos anys. Fes-ho abans de l’època de màxima població i no la buides per a refrescar-la (pots instal·lar panells tèrmics de refrigeració). Durant els hiverns fes un hivernaje sense coure.

 

COM ESTALVIAR I CONTROLAR EL CONSUM

Assegura’t que tens instal·lat un comptador individual d’aigua i procura fer un seguiment dels rebuts. El control individual millora el consum.
Repara amb urgència les avaries d’aixetes i canonades, ja que una aixeta que degota suposa 30 litres diaris d’aigua malgastada. Si vius en una comunitat, revisa periòdicament les canonades interiors i aljubs per a detectar possibles fugides d’aigua.

 

MANTENIMENT CORRECTE DE LA XARXA DE CLAVEGUERAM

La xarxa de clavegueram només ha de transportar aigües domèstiques perquè el seu funcionament siga adequat, per tant:
No tires olis, dissolvents, productes de neteja o restes de menjar que puguen contaminar el medi ambient o produir embossos en la xarxa, tant interior com a general.
Si gasteu tovalloles humides o bastonets de cotó per a la higiene personal, no les llanceu al WC, tireu-les a la paperera. Estos productes no es desfan com els papers i acaben produint boles que obturen els col·lectors i dificulten el desaigüe dels habitatges. Tampoc s'han de llançar tampons ni compresses pel mateix motiu.
No elimines restes d’obra, com a ciment o enderrocs, a través de la xarxa de sanejament. Pot produir greus embossos. Existeixen organismes i empreses autoritzades per a l’eliminació segura en abocadors d’aquest tipus de residus.

 

IDEES PER A ESTALVIAR AIGUA DE REG

Tindre un habitatge amb jardí és una aspiració per a molts. Però prompte topa un amb els primers inconvenients: el reg dispara la factura de l’aigua a l’estiu i la tasca de fer-ho tots els dies amb una mànega és bastant tediosa. Per açò és important conèixer fórmules per a estalviar aigua partint de la mateixa planificació de l’espai verd i triant sistemes de reg eficients; la teua butxaca i el medi ambient t’ho agrairan.

 

Trucs bàsics per a regar amb menys aigua.

  • Selecciona espècies vegetals i tipus de gespa que no requerisquen molta aigua.
  • Crea diferents ambients en el jardí. És un excel·lent sistema per a limitar la superfície dedicada a prada, i fixant diferents punts d’interès aconseguiràs que l’espai semble major.
  • Rega a les hores de menys calor just abans de l’eixida del sol i després de l’ocàs per a reduir l’evaporació.
  • Deixa la gespa a més altura en els mesos de calor perquè el sòl retinga l’aigua.
  • Embuata jardineres i tests amb escorça d’arbre, graveta, petxines… per a estalviar fins a un 50 % d’aigua. A més de reduir els requisits de reg prevé el creixement de males herbes i aporta nutrients al substrat.
  • Fertilitza menys quan arribe l’estiu i preveges faltar uns dies: les plantes en ple creixement precisen més aigua.
  • Empra un escarificador per a airejar la prada. Permet retirar l’herba seca i “pentina” la primera capa de substrat, permetent que la humitat penetre més i que la gespa arrele a més profunditat, fent-se més resistent a la sequera.
  • Dona prioritat als arbres. Tarden a créixer dècades, proporcionar ombra a la resta de jardí i mantenen el sòl a una temperatura òptima. La gespa sempre és més fàcil de recuperar.

Reg per aspersió.

És el sistema de reg ideal per a la gespa. Necessita un muntatge mínim: bàsicament, una instal·lació elèctrica senzilla, un programador, tubs des d’una eixida d’aigua que poden unir-se mitjançant ràcords i la distribució d'aspersors regulables que abasten tota la superfície del jardí. Els aspersors poden ser de superfície o emergents. Tria aspersors que no vaporitzen massa l’aigua, ja que en zones de vent o amb forta calor, aquesta s’evaporarà abans d’arribar al sòl.

Reg per goteig.

Permet estalviar molta aigua. El reg per goteig es pot realitzar per microdifusors, per microaspersors o per nebulitzadors. El sistema bàsic consisteix a realitzar una instal·lació de tubs (en superfície o enterrats), connectats si és necessari mitjançant ràcords, en els quals es practiquen forats pels quals ix un cabal d’aigua mínim regulat per petits dispositius perquè arribe just allí on és necessari. Una peça bàsica és el reductor de pressió. Aquest tipus d’equips són barats, escalables i l’únic manteniment que necessiten és observar que els orificis no es taponen. També s’acompanyen d’una senzilla instal·lació elèctrica amb programador.

Programadors de reg.

Són indispensables per a descurar-se quasi per complet del reg del jardí. Existeixen dos models: els programadors per a aixeta i els programadors per a zones. En tots dos models es programa el nombre de regs diaris, l’hora i el temps de durada. Un truc per a estalviar aigua és programar el reg en dos cicles al matí i altres dos a la vesprada: en cada cicle es posa la meitat del temps habitual i després es programa el segon cicle mitjana hora més tard. També existeixen sensors d’humitat i sensors d’aigua de pluja per a detectar amb més precisió les necessitats de reg del jardí.

Recollida de l’aigua de pluja.

Existeixen dipòsits per a arreplegar l’aigua de pluja que normalment s’instal·len a l’eixida del baixant d’un canaló de la teulada. N'hi ha de diferents grandàries i resulten molt interessant la seua combinació amb bombes específiques connectades a aspersors o reg per goteig.

 

L’ESTALVI D’AIGUA EN LES PISCINES; 5 PUNTS CLAU

 

Fallades de construcció; el principal problema referent al consum d’aigua

És imprescindible una òptima estructura per a evitar, en primer lloc, fugides d’aigua. La correcta instal·lació i revisions del circuit hidràulic és bàsic per a evitar pèrdues d’aigua per problemes d’unió entre accessoris mal col·locats. Cal tenir en compte que un imperceptible degoteig d’1 gota per
segon provoca una perduda de 8.000 litres a l’any.

No és necessari buidar la piscina durant l’època d’inactivitat

L’aigua de la piscina no es degrada pel que no hi ha raó per a tirar-la. De fet, és convenient, i fins i tot necessari mantenir-la durant tot l’any, ja que, no solament s’evita un desaprofitament de volum important; també es garanteix l’estructura de la piscina. L’aigua permet esmorteir les diferències de temperatura i evitar possibles factures a causa de les dilatacions. Per tant, l’alternativa és el manteniment. D’aquesta manera, al, no buidar la piscina, s’estalvia una enorme quantitat d’aigua cada any.

Les cobertes flotants són beneficioses

L’ús de cobertes flotants en piscines residencials durant els períodes en què no s’utilitza pot suposar una disminució de fins a un 70% de les pèrdues per evaporació natural. Amb el seu ús també es redueix el consum energètic, especialment en piscines climatitzades. D’una banda, ajuden a mantenir la temperatura i per un altra, redueixen l’evaporació disminuint així la necessitat d’aportar aigua nova.

Influència de la temperatura de l’aigua en l’evaporació

Quanta major siga la temperatura de l’aigua; major és l’evaporació. No obstant això, també depèn d’altres factors com la humitat de l’aire i la força del vent.

Manteniment de l’aigua

A l’hivern convé revisar tots els sistemes de la piscina començant per la depuració. No obstant això, la tasca més important és mantenir l’aigua en bones condicions. Per a aconseguir-ho, els experts recomanen tirar una quantitat de clor menor a l’habitual i fer funcionar la depuradora a una mitjana de 8 hores setmanals. Però, malgrat l’ajuda que puguen proporcionar els productes químics, cal no oblidar-se de cuidar que la superfície no acumule massa desaprofitaments. Per a evitar un excessiu grau de brutícia de l’aigua durant aqueix període d’inactivitat es recomana utilitzar un cobertor.

Oficina

96 171 11 41
De dilluns a divendres
de 9:00 a 13:30
c/Camí Vell de Cullera Nº 3

Avaries d'aigua

645 257 252
Telèfon 24h

Camió cisterna

645 257 253
Telèfon 24h

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a facilitar la navegació i obtindre informació estadística d'ús dels nostres visitants. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.